21.07.2016 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová bioplynová stanice na Karvinsku využívá nejmodernější technologii mikroturbín

Společnost Depos dnes v Horní Suché na Karvinsku představila novou bioplynovou stanici, která využívá nejmodernější technologii mikroturbín. Podle firmy je první svého druhu v Moravskoslezském kraji a jednou z mála v Evropě. Novinářům to dnes řekli zástupci společnosti Depos Horní Suchá a sdružení Gascontrol - Talpa, které speciální technologii na principu suché fermentace vybudovalo. Stavba stanice stála 83 milionů korun.

Stanice bude zpracovávat převážně domovní, biologicky rozložitelný komunální odpad, ovoce, zeleninu, štěpku, trávu a pečivo z celého Karvinska a vyrábět elektřinu a teplo. Základem technologie bioplynové stanice jsou čtyři fermentační komory dlouhé 29 metrů. Bioplyn v nich vzniká kontrolovanou mikrobiální přeměnou organických látek bez přístupu vzduchu. Energoblok pak tvoří tři mikroturbíny, uvedla mluvčí Gascontrolu Jana Dronská. Instalace mikroturbín ve spojení s bioplynovou stanicí je v ČR podle obchodního ředitele Gascontrolu Milana Slamečky výjimečná, většina má klasické kogenerační jednotky sestavené ze soustrojí spalovacího pístového motoru a generátoru.

Technologie suché fermentace se podle firmy v Evropě rozvíjí teprve v posledních letech a v Česku je málo využívaná. Kromě navážení a vyvážení biomasy je provoz stanice plně automatizovaný.

Stanice zpracuje až 12 000 tun odpadu ročně. Vyprodukuje 150 metrů krychlových bioplynu za hodinu. Ročně z něj vyrobí až 1400 megawatthodin elektřiny a 2600 megawatthodin tepla. Vyrobená elektřina odpovídá průměrné roční spotřebě tisícovky obyvatel. Elektrická energie bude využita pro vlastní potřebu firmy Depos a dodávána do veřejné sítě, tepelná energie se spotřebuje v technologickém procesu, řekla Dronská. Bioodpad dosud firma kompostovala bez energetického využití.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down