PGRLF pozastavil příjem žádostí na provozní a investiční úvěry

Zemědělci a lesníci si již zažádali celkem o 687 milionů korun na provozní a investiční úvěry v nových programech od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Informovalo o tom v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství. Plán přitom byl letos vyplatit jen 250 milionů korun. Fond proto nyní příjem žádostí zastavil a znovu jej obnoví od 1. září. Nové programy běží od dubna.

Fond evidoval 913 žádostí o investiční úvěry, ve kterých se dá půjčit od 100 000 Kč do deseti milionů korun s maximálně 15letou splatností. V nich podnikatelé žádali o 620 milionů korun. Dalších 68 žádostí za celkem 67 milionů korun chtějí získat zemědělci na provozní úvěry, které se poskytují od 100 000 Kč do dvou milionů korun s dvouletou splatností. Jak dříve řekl ředitel PGRLF Zdeněk Nekula, úroky by se měly pohybovat mezi 1,06 a 4,46 procenta ročně podle klientovy schopnosti splácet.

Podle ministerstva zemědělství skoro všichni žadatelé chtějí možné snížení jistiny úvěru v režimu de minimis, které může stát poskytnout jednomu podniku v maximální hodnotě 15 000 eur (tedy přibližně 405 000 korun) za tři po sobě jdoucí účetní období, aniž by to Evropská unie pokládala za nepovolenou podporu. Podle Nekuly si však někteří zájemci tato pravidla špatně vykládají a očekávají, že stát jim poskytne úvěr a ještě snížení jistiny na jiný úvěr. "Někteří to pochopili tak, že žádají o podporu de minimis a k tomu o úvěr. Správný postup je ale přesně opačný – žadatel musí splnit podmínky pro poskytnutí úvěru a teprve potom poskytujeme podporu de minimis ve formě snížení jistiny úvěru," vysvětlil Nekula.

Ministerstvo chce úvěry povzbudit zejména oblast živočišné výroby, pěstování ovoce, zeleniny, brambor a chmele. Úvěry mohou čerpat podnikatelé i obce vlastnící lesy. Úvěry neslouží na nákup nemovitého majetku, ale například na investice do strojů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down