Ministerstvo životního prostředí stahuje novelu zákona o vodách

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) stahuje z vládního jednání novelu zákona o vodách, která měla podle kritiků zvednout poplatky za vodu až o 17 procent. Uvedl to dnes na tiskové konferenci v Praze ministr životního prostředí Richard Brabec. Dodal, že pokud předloží do vlády novelu někdy znovu, nebude již žádným způsobem cenu vody zvyšovat. Vláda se měla materiálem zabývat ve středu.

Ministr upozornil na to, že novela zákona prošla meziresortním připomínkovým řízením a všechny připomínky byly vypořádané na úrovni náměstků. Vláda se podle něj měla novelou zabývat na začátku prázdnin, na žádost premiéra Bohuslava Sobotky se její projednávání přesunulo na tento týden. Během vládních prázdnin proti novele protestovali sociální demokraté, odbory, Svaz měst a obcí ČR.  Podle návrhu MŽP se měl zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun. Podle odborů by se ale cena zvedla více, protože se z poplatku odvádí i daň z přidané hodnoty.*

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down