Platby na plochu budou letos sedmdesátiprocentní, začnou se vyplácet od listopadu

Stát i letos vyplatí 70 procent z hlavní evropské zemědělské dotace prostřednictvím zálohy, přičemž peníze začne posílat od listopadu. Informovala o tom mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Jde o platbu na plochu, ve které dostávají farmáři peníze na obhospodařované pozemky od velikosti jednoho hektaru. Dříve stát plánoval vyplatit jen polovinu peněz prostřednictvím zálohy. Prostřednictvím této dotace by se mělo celkem přerozdělit zhruba 12,5 miliardy korun. Přesnou výši dotace na jeden hektar ještě ministerstvo zemědělství neurčilo.

"Evropská komise umožnila i pro letošní rok mimořádně navýšit zálohy na přímé platby z 50 procent až na 70 procent. Přistoupila k tomu zejména s ohledem na nepříznivou situaci na trzích některých zemědělských komodit v Evropské unii. Česká republika této možnosti využije," řekla mluvčí. Podle ní nelze odhadovat výši zálohy i na příští roky. Také 70procentní zálohu vyplácel stát nakonec i loni.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha rozhodnutí ministerstva přivítal, zvláště podniky v živočišné výrobě podle něj peníze aktuálně potřebují. Neočekával, že by to mohlo být ještě víc. Dodal, že to by se mohlo vyplácet rovnou všechno, nikoliv prostřednictvím záloh.

Systém výplaty evropských dotací se loni výrazně změnil. Hlavní zemědělská dotace se snížila přibližně na polovinu, předloni se v ní ještě vyplácelo 21 miliard korun. Zbytek peněz se přesměroval do dotací na ozelenění, či na platby pro mladé zemědělce do 40 let.

Letos už skončilo podávání žádostí na hlavní dotační tituly, o peníze si řeklo 29 817 subjektů. Loni jich bylo přibližně o 800 méně. Celkem by zemědělci měli dostat zhruba 31,6 miliardy korun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down