07.09.2016 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobré pojištění plodin se vyplatí

Jak se často říká, zemědělství, alespoň většina rostlinné výroby, je podnikání pod širým nebem. Proto je velice ovlivněno rozmary počasí. Nad polem halu nepostavíte, a tak musíte doufat v přízeň počasí nebo se dobře pojistit u té správné pojišťovny.

Pokud pomineme sucho v roce 2015, byly minulé roky, co se týče škod způsobených klimatickými vlivy na plodinách, relativně klidné a škody byly spíše sporadické. Letos si ovšem vybralo počasí svůj dluh i s úroky.

V dubnu některé klienty ČSOB Pojišťovny, především z řad sadařů, postihly jarní mrazíky. I když v podání letošního roku to byly spíše jarní mrazy, které přesahovaly svým rozsahem škod jarní mrazy za posledních deset let. Škody na ovoci dosáhly řádů stovek milionů korun, ale ani škody na cukrové řepě, která je na jarní mrazíky také náchylná, nebyly škody zanedbatelné. A i když měl některý zemědělec štěstí a jarní mrazy se jej netýkaly, nebo škody nebyly fatální, neměl letos stále vyhráno.

Krupobití je nejběžnější příčina pojistných událostí na plodinách. V letošním roce bylo jen během konce května poškozeno přes 300 tisíc hektarů plodin a celkové škody se pohybují přes půl miliardy korun. Sama ČSOB Pojišťovna vyplatila na pojistném plnění za škody z květnových krup částku přesahující 50 milionů korun. Dalších víc než 10 milionů korun vyplatila ČSOB Pojišťovna do konce srpna. Celkem tedy bylo v rámci pojistného plnění z příčiny krupobití za ČSOB Pojišťovnu vyplaceno přes 60 milionů korun. Jak již bylo zmíněno výše, letošní rok, co se týče škod na plodinách, se řadí k těm výrazně horším.

Opět příklad ze života jednoho z klientů ČSOB Pojišťovny. Větší zemědělské družstvo, které obhospodařuje přibližně 12 000 ha orné půdy, zasáhlo květnové krupobití. Kroupami byla poškozena téměř celá výměra, z toho 300 ha bylo zlikvidováno jako tzv. totální škoda. Zbylých cca 800 ha bylo poškozeno z 30 až 40 %. Stejně jako v prvním případě měl klient naštěstí pojištěnou celou výměru, na které hospodařil a tak ztráty na úrodě nebyly pro podnik fatální a existenčně ohrožující.

Ne všichni zemědělci si ovšem pojišťují všechny plodiny, které pěstují. Někteří kalkulují s tím, že kroupy způsobují největší škody na řepce, nebo jiných rizikových plodinách, jako jsou různé druhy ovoce a zeleniny. Klient si tak pojistí pouze tyto rizikovější plodiny a zbylé nechá nepojištěné. Pár let se může zdát, že klient tímto způsobem ušetřil nějaký ten peníz, dokud nepřijde rok, jako byl ten letošní, kdy kroupy pobijí kompletně všechna obhospodařovaná pole, a klient spláče nad výdělkem.

Dobré pojištění je základ a s tím jak si vhodně pojistit Vaši úrodu, nebo i něco jiného Vám vždy rádi a ochotně v ČSOB Pojišťovně pomůžeme a poradíme. Přece jen zemědělství je podnikání pod širým nebem a počasí umí být pořádně nevyzpytatelné. Kdo by chtěl být závislý na rozmarech počasí, když může v klidu spát, a alespoň část starostí přenechat na bedrech ČSOB Pojišťovny?

Zdeněk Rejzek

specialista na zemědělské pojištění

ČSOB Pojišťovna, a. s.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down