Zelenina a ovoce, které neodpovídají estetickým standardům obchodních řetězců, jsou kvalitní surovina, přesto se jich většina vyhodí. Jediné, čím se křivá produkce liší, je její vzhled, jinak jsou nutričně stejně hodnotné a neměli bychom jí plýtvat. Tak by se dala shrnout myšlenka kampaně Jsem připraven, se kterou začala iniciativa Zachraň jídlo letos v červnu, kdy spustila webovou stránku www.jsempripraven.cz. Na ní nasbírala už 10 000 podpůrných podpisů. Další aktivity budou pokračovat v říjnu a listopadu, sdělil Podhola.
Na začátek října se chystá výstava s názvem německého fotografa Uliho Westphala. Už od roku 2006 fotografuje zvláštně tvarované ovoce a zeleninu, které by se do běžného prodeje kvůli svému tvaru nedostalo. Výstava bude probíhat ve venkovní galerii Artwall od 4. 10. do 2. 12. 2016 a ve stejný den, kdy začne, uskuteční Zachraň jídlo happening v centru Prahy. Vernisáž výstavy proběhne 4. 10. od 18 hodin na lodi Bukanýr.
Z vyřazených dýní, které se nedostanou do prodeje kvůli nevyhovující barvě nebo velikosti a nezužitkovaly by se, lze uvařit luxusní pokrm. Šéfkuchař restaurace V Zátiší Igor Chramec bude v období od 17. 10. do 21. 10. vařit hostům z dýní od zemědělce Vojtěcha Sýkory z rodinného hospodářství Dobrá farma. V menu se objeví dýňové špagety, pyré, polévka nebo dýňové koláčky. „Chceme ukázat, že jde především o chuť, ne o vzhled potravin, které se na Dobré farmě pěstují dokonce v biokvalitě a byla by je škoda vyhodit,“ říká Adam Podhola ze Zachraň jídlo.
Vrcholem kampaně Jsem připraven budou listopadové kulaté stoly s odborníky, kteří se pohybují v oblasti zemědělství, logistiky a prodeje. Prostřednictvím metody design thinking a pod vedením facilitátorky se hosté kulatých stolů pokusí formulovat překážky a možnosti řešení, jak využít dnes odmítanou část produkce. Kulaté stoly se budou konat 16. 11. a 25. 11. 2016 ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd a pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.*