Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si letos v říjnu připomíná třicet let své existence. Vloni SZPI uskutečnila 43,483 kontroly, provedla 467 000 laboratorních analýz, zjistila 3841 závadných šarží potravin a pravomocně uložila pokuty celkem za 141 304 500 korun. Inspekce má přes 550 zaměstnanců, z nichž patnáct působí jako experti v orgánech Evropské unie. Informoval o tom mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Vznik vysoce specializovaných laboratoří v Praze a Brně v roce 2003 znamenal velký kvalitativní skok při identifikaci nebezpečných a falšovaných potravin. Pražská laboratoř se začala orientovat i na zjišťování přítomnosti pesticidů. Současné špičkové vybavení dokáže zjistit přítomnost více než 500 pesticidů u potravin živočišného i rostlinného původu, a to v koncentracích 100x nižších než před třiceti lety.
Laboratoř brněnského inspektorátu SZPI, jež je orientovaná také na analýzy vína, spustila v roce 2005 v ČR unikátní zařízení – nukleární magnetickou rezonanci. Dokáže analyzovat potraviny na úrovni distribuce izotopů v molekulách a u vína představuje právně nezpochybnitelnou metodu pro zjišťování přidané vody geografického a botanického původu. Od spuštění bylo analyzováno 3723 vzorků, alespoň v jednom parametru nevyhovělo 361 z nich.
SZPI je pevně zakotvena v mezinárodních strukturách pro boj s nebezpečnými a falšovanými potravinami. Od roku 2003 je národním kontaktním místem v ČR pro Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) a od loňského roku i národním kontaktním místem v ČR pro Evropský systém spolupráce pro boj s falšovanými potravinami (AACS).
V roce 2005 se SZPI stala držitelem certifikátu ISO 9001, což výrazně přispělo k transportnímu fungování úřadu a předvídatelnosti a jednotnosti postupu jeho složek.
Evropsky unikátní projekt zveřejňování výsledků kontrol potravin státním orgánem dozoru – web Potraviny na pranýři – navštívilo přes čtyři miliony spotřebitelů.
V loňském roce inspektorům SZPI přibyla povinnost kontrolovat i provozy společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, vinotéky, cukrárny i další a rozšířily se tak stávající kontroly maloobchodního a velkoobchodního prodeje potravin a výroby potravin neživočišného původu.*