Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek "Česká chuťovka 2016" získalo 130 výrobků od 63 producentů. Uvedli to organizátoři osmého ročníku soutěže. Proti loňsku, kdy o ocenění bojovalo 177 značek od skoro 70 výrobců, se zájem zvedl přibližně o desetinu, uvedl ředitel projektu Josef Sléha. Některé z nich soutěžily i o značku Dětská chuťovka. Do letoška bylo během existence soutěže oceněno 380 českých chuťovek a 92 dětských.
Do soutěže se mohli hlásit pouze čeští výrobci, kteří dodávají potraviny na český trh. Aby uspěli, musely mít jejich produkty zejména vysoké chuťové vlastnosti a kvalitu, hodnotil se také například design. "Letos se kvalita a chuť přihlášených českých potravin dále znatelně pozvedly, a procento jejich úspěšnosti v soutěži se tak zvýšilo. V letošním klání také příjemně překvapilo, že velká většina přihlášených výrobků splňovala nadprůměrné standardy, pokud jde o kvalitu a chuť," dodal Sléha. Titul Rytíře české chuti za celoživotní přínos potravinám letos získal odborník v pekárenském odvětví Václav Bozděch. Loni se jím stal majitel řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli František Dolejší starší.*