Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka 2016 získalo 130 výrobků od 63 producentů. Informovali o tom organizátoři osmého ročníku soutěže. Proti loňsku, kdy o ocenění bojovalo 177 značek od skoro 70 výrobců, se zájem zvedl přibližně o desetinu, uvedl ředitel projektu Josef Sléha. Některé z nich soutěžily i o značku Dětská chuťovka. Do letošního roku bylo během existence soutěže oceněno 380 českých chuťovek a 92 dětských.
Do soutěže se mohli hlásit pouze čeští výrobci, kteří dodávají potraviny na český trh. Aby uspěli, musely mít jejich produkty vysoké chuťové vlastnosti a kvalitu, hodnotil se také například design. Letos se kvalita a chuť přihlášených českých potravin podle Sléhy dále znatelně pozvedly a procento jejich úspěšnosti v soutěži se tak zvýšilo. V letošním klání také příjemně překvapilo, že velká většina přihlášených výrobků splňovala nadprůměrné standardy, pokud jde o kvalitu a chuť, dodal Sléha.
Titul Rytíře české chuti za celoživotní přínos potravinám letos získal odborník v pekárenském odvětví Václav Bozděch. Loni se jím stal majitel řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli František Dolejší starší.
Odborným garantem soutěže byla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a VOŠES a SPŠ potravinářských technologií v Podskalské ulici.
V České republice je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Jsou ale i méně známá označení, například logo Vím, co jím, které by mělo označovat potraviny obsahující vyvážené výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.*