07.11.2016 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podzimní zemědělské práce jsou u konce, místy je ztěžovalo sucho

Podzimní zemědělské práce na polích jako orání, hnojení a setí ozimů jsou u konce. Na začátku podzimu je regionálně ztěžovalo dlouhotrvající sucho, následně po přívalových říjnových deštích podmáčené půdy. Obecně byly standardní, řekla mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová.

"Problémy byly na začátku podzimu s dlouhotrvajícím suchem, především ve východních Čechách a na vysočině, což ovlivnilo i vzcházení řepky a projevilo se mezerovitostí některých porostů," řekla mluvčí. Sklizeň brambor a cukrové řepy byla bez větších problémů.

Problémy se objevily v některých v lokalitách, kde v srpnu a v září byly vyprahlé půdy. Následně nebyly schopné v říjnu vsakovat deště, uvedla mluvčí. "Setí ozimé pšenice se nyní dokončuje, stav porostů bude záležet na průběhu zimy. V posledních několika letech byly zaznamenány vyšší hektarové výnosy obilovin právě kvůli mírnému průběhu zimy," dodala. V některých regionech se teprve nyní sklízí kukuřice. "Shnilé to není, teprve teď přešla mrazem a přestala vegetovat," řekl Jaroslav Švec, který hospodaří ve středních Čechách.

Letošní sklizeň obilovin je o tři procenta vyšší než loni, kdy byla nadprůměrná úroda. Zemědělci letos podle odhadu Českého statistického úřadu sklidili 8,422 milionu tun obilí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down