14.11.2016 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lesům ČR klesl za devět měsíců zisk

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za prvních devět měsíců letošního roku klesl hrubý zisk meziročně o 29 procent na 3,9 miliardy korun z 5,46 miliardy korun. Tržby za vlastní výrobky a služby podniku za první tři čtvrtletí klesly o 16 procent na 8,13 miliardy korun. Těžba dřeva zůstala na úrovni šesti milionů metrů krychlových. O průběžném výsledku hospodaření podnik informoval na svém webu. Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi.

Za snížením zisku a výnosů je podle vedení podniku dlouhodobý pokles ceny dřeva na trhu a také to, že se zpracovává větší množství nahodilé těžby, například vinou kůrovcové kalamity. "To mimo jiné znamená jinou strukturu dřeva, těží se více souší, víc nekvalitního materiálu. Lze říci, že loni byly vyšší a kvalitnější těžby a současně i vyšší ceny dřeva," uvedl v Právu generální ředitel podniku Daniel Szórád. V celoročním vyjádření Lesy ČR podle něj očekávají pokles zisku o 1,5 miliardy korun. Aktuálně Lesy ČR řeší třímiliardový lesnický tendr na léta 2017 až 2021. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podniku předběžným opatřením zakázal u dvou ze tří částí tendru uzavírat smlouvy. Zdůvodnil to údajným porušením zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down