Spotřeba zvěřiny v České republice v posledních letech roste. Podle odhadu statistiků se loni zvýšila o deset až 15 procent, každý Čech jí tak v průměru snědl okolo kilogramu. Předloni spotřeba činila 0,9 kilogramu na osobu, před deseti lety to bylo 600 gramů zvěřiny na hlavu za rok.
V obchodních domech jsou dostupné prakticky všechny typy zvěřiny. V Makru se prodeje letos zvýšily přibližně o pět procent. Zákazníci nejvíce nakupují jelení maso následované srnčím a dančím. Výrazně roste prodej celého bažanta a na popularitě získává také perlička. Dobře se prodávají i bažantí skelety na vývary, které jsou nyní v kurzu, řekla za Makro Tereza Srncová. Obchod nabízí například i naporcované steaky z jelení kýty.
Rostoucí spotřeba odpovídá větším odstřelům přemnožených divokých prasat. Těch myslivci podle statistik loni ulovili 178 306. V předchozím mysliveckém roce jich bylo skoro o deset tisíc méně. Odstřelená prasata kontrolují veterináři kvůli možné přítomnosti cizopasného svalovce. Letos do konce září dostali ke kontrole zhruba 104 000 kusů, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Pozitivní vzorce na svalovce byly zatím letos tři. Loni se také odlovilo 96 875 kusů srnčí zvěře.
Počet divokých prasat by se mohl podle jednatelky Českomoravské myslivecké jednoty Martiny Novotné samovolně snížit kvůli africkému moru prasat, který se vyskytuje v jiných evropských zemích.
Spolu s přemnoženou zvěří roste počet dopravních nehod způsobených domácími nebo lesními zvířaty. Podle policejních statistik jich loni bylo 9635, meziročně o 22,8 procenta více. Snížit dopravní nehodovost by mohlo oplocení dálnic a pachová zradidla.*