Pro lepší dohledatelnost původu produktu

Dohledatelnost původu produktů, zatížených spotřební daní, by mohlo výrazně zjednodušit elektronické sledování jejich dopravy, jehož legislativní návrh připravuje stát. Týká se to například pohonných hmot, lihovin, ale i vína, které je zatíženo nulovou spotřební daní. Při diskusi o novele vinařského zákona, která se uskutečnila v Senátu, to řekl zástupce generálního ředitele Celní správy pro výkon Lumír Šatran. Podle něj se ale tento návrh asi už nestihne schválit v tomto volebním období.

„Byla by to změna zákona o spotřebních daních. Zatím je to jen záměr a jsme v počátcích, teprve se dělá hodnocení dopadů regulace (RIA) a ještě to není v paragrafovaném znění,“ upřesnil Šatran. Podklady jsou podle něho ale již připravené, distributoři lihu by tak místo vedení evidenčních knih informovali celníky mobilní aplikací. „Novela by měla odlehčit evidenční zátěži subjektům, které distribuují lihoviny nebo pohonné hmoty,“ dodal. Podle něho by se měla dotknout dovozového vína, případně vína na export. „Distributor nám to zadá a my víme, že to víno je v pohybu, určené tomu a tomu příjemci. Není to nic, co by mělo někoho omezovat, je to jenom zpřehlednění pohybu zboží, nic víc,“ řekl s tím, že systém by měl fungovat zdarma. Dobře hodnotí snahu sledovat víno od výroby až po jeho distribuci. Co se týká dohledatelnosti, orgány státního dozoru jsou podle Šatrana v současnosti bezzubé.

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 47

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down