22.11.2016 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Státní podnik chce kupovat další lesy

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) chce po úbytku lesů vydaných v církevních restitucích rozšířit plochu svých lesů. Lesy chce kupovat od soukromých majitelů. Finanční rámec na nákup si podnik nestanovil, mohlo by však postupně jít i o miliardy korun. Uvedla to mluvčí LČR Eva Jouklová. Potenciální prodávající vidí Lesy ČR například ve vlastnících, kteří les zdědili, získali v restitucích nebo v těch, kteří se již o les třeba nemohou sami starat.

V roce 2013 Lesy ČR spravovaly 1,3 milionu hektarů státních lesů, tedy asi polovinu všech lesů v zemi. V posledních čtyřech letech v církevních restitucích vydaly 122 000 hektarů lesů. V záměru zvýšení plochy státních lesů nákupem má podnik podle Jouklové i podporu Ministerstva zemědělství. Nákup lesů podnik označil za dlouhodobý proces. Lesy, které by podnik kupoval, by měly mít v ideálním případě výměru přes tři souvislé hektary nebo by měly přímo navazovat na státní lesy. "Zájem je také o mladší porosty, a to v případě, kdy takové pozemky splní arondační kritéria. Jejich odkoupením se významně sjednotí majetkové držby, ucelí se hranice a scelí státní lesní pozemky," uvedla mluvčí. Prodávajícím jsou Lesy ČR připraveny nabídnout spravedlivou cenu v místě a čase obvyklou.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down