Požadavek na uzákonění bezzásahových zón na Šumavě vzal Senát jen na vědomí

Požadavek ekologů na uzákonění bezzásahových zón na polovině území Národního parku Šumava vzal Senát jen na vědomí. Nepodpořil jej, ale ani neodmítl, což prosazovali někteří členové horní komory. Horní komora o tom dnes rozhodovala v souvislosti s novelou o ochraně přírody, která by měla zavést nová pravidla o národní parky a o níž by měla sněmovna rozhodovat v pátek.

Odmítnutí snahy ekologů prosazovali mimo jiné senátoři Jan Látka a Jiří Oberfalzer. Podle něj je požadavek o rozšíření bezzásahového území na polovinu rozlohy parku do roku 2030 "unáhlený, riskantní a neopodstatněný" a mohl by být destabilizační mimo jiné s ohledem na působení kůrovce.

Požadavek podle Oberfalzra také odporuje zajištění dalších základních funkcí národních parků, kterými jsou jejich poznávání, turistika a rekreace. Je třeba najít objektivní vyváženost mezi ochranou přírody a kulturou krajiny, kulturního dědictví a principy udržitelného rozvoje pro místní obce a jejich občany, míní senátor.

Neúspěšný byl také senátní petiční výbor, který požadavky petice doporučoval označit za důvodné. Podle výboru měl Senát podpořit zachování a další rozvoj šumavského parku jako jedinečného chráněného území. Senát se měl podle výboru postavit také proti spekulativní těžbě dřeva v národních parcích a podpořit aktivní výsadbu respektující přirozenou druhovou skladbu lesních porostů. Vláda a další orgány měly podle výboru rovněž přihlížet v parcích nejen k ochraně přírody, ale také k zájmu na zajištění životních potřeb místních obyvatel.

Mezi požadavky petice patřilo také to, aby hlavním cílem chystané novely byla ochrana přírody a aby zákon omezil výstavbu v parcích z důvodu, aby nemohly vznikat developerské projekty, vysvětlil za organizátory petice Jaromír Bláha z Hnutí Duha.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down