19.12.2016 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Děkujeme za partnerství

Československá obchodní banka, a. s., zaměřuje svoji pozornost na sektor zemědělství a vytváří stabilní podmínky pro dlouhodobé partnerství banky se zemědělci. K významnému růstu tržního podílu skupiny ČSOB v zemědělství přispělo také úspěšné působení dceřiné společnosti ČSOB Leasing, a. s. V segmentu zemědělské a lesní techniky obsadila v prvním pololetí letošního roku první pozici na leasingovém trhu. Za tuto důvěru všem klientům děkujeme.

Československá obchodní banka, a. s., v letošním roce oslavila 52 let od svého založení. Dovolte, abychom vám poděkovali za vaši projevenou dlouholetou důvěru. Jsme přesvědčeni, že stabilní a dlouhodobé partnerství je základem úspěchu v každém oboru podnikání, zemědělství nevyjímaje.

Přidanou hodnotu vidíme v odborné podpoře rozvoje podnikání v zemědělství. Vážíme si důvěry našich zemědělských klientů a jejich zodpovědnosti, pokud jde o plnění závazků. Zemědělskému sektoru věříme, protože je stabilní a směřuje k trvalé udržitelnosti rozvoje. Důkazem společné úspěšné spolupráce je intenzivní růst tržního podílu skupiny ČSOB v sektoru zemědělství.

V letošním roce k tomuto významnému růstu přispělo vedle úspěšného bankovního financování zemědělců a zemědělských podniků zaměřených jak na rostlinnou, živočišnou, tak i smíšenou výrobu, také spe­cializované financování zemědělské techniky a technologií společností ČSOB Leasing, a. s.

Naše dceřiná společnost, která již více než 20 let pomáhá tuzemským podnikatelům při financování jejich investic, si v letošním roce vedla velmi úspěšně a udržela první pozici na trhu leasingových společností. Na ­leasin­go­vém trhu v segmentu zemědělské a lesnické techniky obsadila v prvním pololetí první pozici s tržním podílem bezmála 24 procent.

Za tímto úspěchem podle Jana Kulhánka, ředitele rozvoje financování strojů a zařízení ČSOB Leasing, se skrývají nadstandardní vztahy s výrobci a importéry zemědělské techniky, které vznikly a postupně se vyvíjely v průběhu dlouhodobé spolupráce. „Díky nim jsme schopni zajistit koncovým zákazníkům zvýhodněné podmínky k pořízení stroje či technologie,“ dodává Jan Kulhánek.

Druhou podstatnou výhodou je znalost trhu a koncových zákazníků. „Monitorujeme jejich přání a požadavky, vyhodnocujeme je a snažíme se na ně reagovat. Příkladem může být zřízení Centra dotačního poradenství, které se stalo podle mého názoru naší velkou konkurenční výhodou,“ konstatuje Jan Kulhánek.

Služby centra zahrnují informační servis o novinkách a dotačních výzvách cílených podle podnikatelského zaměření ­klienta, posouzení konkrétního projektového záměru z pohledu podmínek dotačního titulu, zpracování žádosti a další konzultační činnost v průběhu hodnocení žádosti a realizace projektu. Přínosem pro klienta je zejména kombinace dotačního poradenství a financování investice pod jednou střechou, a to prostřednictvím důvěryhodné a stabilní společnosti.

Centrum dotačního poradenství vzniklo v létě roku 2015 a od té doby bylo v rámci jeho činnosti zpracováno přes 300 dotačních auditů. Dotační poradenství v oblasti zemědělství je zaměřeno především na Program rozvoje venkova (PRV). Pracovníci Centra dotačního poradenství s klientem detailně prodiskutují a posoudí jeho si­tuaci a na základě bezplatné analýzy vyhodnotí, zda je možné a reálné dosáhnout na podporu v rámci některého z opatření aktuálního kola PRV či z nabízených programů v rámci Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

Cílem ČSOB Leasingu je dlouhodobé partnerství s výrobci a dodavateli zemědělské techniky a zejména s klienty – ať už ze segmentu korporátních zákazníků, malých a středních podniků, nebo fyzických osob – podnikatelů. Z toho důvodu je vždy součástí nabídky financování široké škály strojů a zařízení při zachování maximální rychlosti a jednoduchosti vyřízení vlastního financování i zvýhodněná nabídka pojištění financovaných předmětů, včetně poradenství při výběru vhodného produktu financování.

Výhodou nabídky skupiny ČSOB pro zemědělce je jeho ucelenost. Klientovi stačí být v kontaktu s jedním firemním bankéřem ČSOB, který zajistí odborné pokrytí všech finančních potřeb klienta včetně pojištění. Proto máme síť zkušených bankéřů – specialistů pro oblast zemědělství a vlastní pracovníky pro poradenský dotační servis, takzvané ČSOB EU Centrum.

Jedná se o tým poradců s více než dvanáctiletými praktickými zkušenostmi s dotacemi EU. ČSOB EU Centrum má bohaté zkušenosti s financováním projektů a je lídrem trhu dotačního poradenství pro podnikatele. Pro klienty získalo dotace a investiční pobídky ve výši 19 mld. Kč. Má výjimečnou, 96% úspěšnost schválených žádostí. ČSOB EU Centrum se zaměřuje na projekty podnikatelských subjektů – Program rozvoje venkova, operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, operační program Životní prostředí a investiční pobídky pro zpracovatelský průmysl včetně potravinářského průmyslu a další. Pro klienty je zajímavá i skutečnost, že provizní odměna za zpracování žádostí je závislá až na úspěšném získání dotace, to znamená, že odměna ČSOB za vyřízení je vyplacena až při úspěšném získání dotace. Klienti tak mají současně zajištěnou dotaci i profinancování projektu.

Nyní je pro zemědělce aktuální příprava projektů do jarního kola PRV a úvahy o podzimním příjmu žádostí zejména do operace 4.1.1 Investice do zemědělských podniků. Bankéři ČSOB zemědělcům poskytnou ucelenou informaci o variantách financování projektů a možnostech předfinancování dotací z PRV. Cílem je nalézt optimální řešení financování potřeb klienta ušité na míru.

Klientům ČSOB pomáhá zajišťovat vedle financování investičních záměrů a předfinancování dotací také ošetření měnového, úrokového a komoditního rizika. Aktuální téma je řešení možnosti zafixovat kurz pro budoucí směnu (konverzi) již dnes a zajištění kurzu na fixní úrovni nebo například ve zvoleném pásmu. Dále je také možné zafixovat úrokovou sazbu v korunách i v zahraničních měnách pro celé období financování a cenu komodity pro budoucí období již dnes.

Tímto individuálním, odborným a komplexním přístupem ke klientům se ČSOB daří zvýšit zdravé konkurenční prostředí na trhu, ze kterého profituje zejména klient. Cílem ČSOB je spokojený klient, který dlouhodobě využívá služby skupiny ČSOB. Jsme přesvědčeni, že to je správná cesta k podpoře dalšího rozvoje a konkurenceschopnosti českých zemědělců.

Věříme, že koncept ucelené nabídky pro zemědělce pod jednou střechou, kde mohou získat odborný dotační a poradenský servis, zvýhodněné financování také mladí a začínající zemědělci a specializované finanční nástroje včetně pojištění na míru bude stále úspěšný a že zemědělci budou vnímat nadále skupinu ČSOB jako „prozemědělskou“.

Za vaši projevenou dlouholetou důvěru nám dovolte srdečně poděkovat.

V souvislosti s nadcházejícími svátky vám přejeme klidné a šťastné prožití Vánoc a vše dobré v novém roce.

Ing. Petr Kopeček

ČSOB

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down