Z prořezávek krkonošských lesů nabídli 180 vánočních stromků

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) nabídla letos na Vánoce zájemcům smrčky z krkonošských lesů certifikované FSC. Sto osmdesát stromků bylo rozprodáno během jedné hodiny. Uvedl to mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Správa Krkonošského národního parku je držitelem certifikátu Forest Stewardship Council (FSC), který deklaruje, že krkonošské lesy jsou obhospodařovány přírodě blízkým způsobem. Díky tomu mohou být i zdejší vánoční stromky pocházející z prořezávek označeny nejprestižnějším lesnickým certifikátem FSC. Za výtěžek z prodeje vrátí Správa KRNAP do krkonošských lesů dřeviny, které v nich chybí, a to jedle, javory nebo buky.

„Nabízené stromky pocházely z prořezávek, les tedy jejich vyřezáním neutrpěl,“ říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. „V rámci hospodaření v lese bychom je stejně museli vyřezat. Je tedy lepší je vyříznout nyní a nabídnout veřejnosti jako vánoční stromky,“ dodal. „Vnímáme to i jako preventivní opatření, aby lidé nechodili s pilkou do lesa,“ upřesnil.

Lesnické prořezávky jsou ve většině krkonošských lesů zatím ještě nutnou součástí péče o tuto část bohatství našeho nejstaršího národního parku. Jedním z principů šetrného hospodaření v lesích jsou i výchovné zásahy v lese. Lesníci tak lesu pomáhají získat dlouhodobě stabilní prostorovou, druhovou i věkovou strukturu a stát se tak stabilnějším a odolnějším vůči klimatickým podmínkám a škůdcům. Když se hustý mladý les prořeže, tak stromky, které v lese zůstanou, získají více místa, zesílí a celý les je mnohem stabilnější. Lidé nemusejí mít obavu, že by koupí vánočního stromku přispěli k poškozování lesa.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down