Od 1. února se změní metodika pro udělování značky kvality Klasa. Zjednodušení administrativy pomůže především malým výrobcům, odpadne například povinnost dokládat certifikát systému managementu jakosti a prodlouží se doby platnosti laboratorních protokolů. Změny v metodice vysvětlila na středeční konferenci náměstkyně ministra zemědělství pro řízení sekce potravinářských výrob – Úřadu pro potraviny, Viera Šedivá.
Od 1. února, kdy začne platit nová metodika pro udělování Klasy, už nebudou výrobci muset dokládat certifikát systému managementu jakosti (prokazující kvalitu firemních procesů, poskytovaných služeb i nabízených výrobků) nebo bezpečnosti potravin. Benevolentnější budou i pravidla pro předkládané laboratorní protokoly z akreditovaných laboratoří. Nová metodika je přehlednější, obsahuje vysvětlivky a také upřesňuje pojem výjimečné kvalitativní charakteristiky výrobku. Pro držitele české cechovní normy pak nabízí zjednodušenou žádost.
„Přehlednější a výrazně jednodušší metodika pomůže především malým výrobcům, pro které bylo doposud obtížné značku Klasa získat. Přitom jim může výrazně pomoci v propagaci, jde o nejznámější značku kvalitních potravin v České republice,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že zatímco doposud nesměly být protokoly starší tří měsíců a u masných výrobků dokonce 1,5 měsíce, nově se tato doba prodlužuje až na čtyři měsíce. Sníží se i celková administrativa, místo současných čtyř formulářů postačí nově žadatelům vyplnit jen dva.*