13.03.2017 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda přijala novelu proti privatizaci státních lesů

Zákaz privatizace, respektive zcizování státních lesů přináší novela lesního zákona, jejíž návrh dnes schválila vláda. Oznámil to na twitteru premiér Bohuslav Sobotka. Novela zákona, kterou ještě posoudí sněmovna, počítá s výjimkami, například při směně nebo prodeji spoluvlastnických podílů státu nebo prodeji ve veřejném zájmu. Každé možné nakládání se státními lesy bude muset schválit Ministerstvo zemědělství. Státnímu podniku Lesy ČR patří téměř polovina českých lesů.

"Lesy jsou naše přírodní bohatství, které musíme chránit," uvedl Sobotka. Ministerstvo v důvodové zprávě k novele zákona píše, že vycházelo při tvorbě normy z koaliční smlouvy. "Nebudeme privatizovat státní lesy" a "zákonem stanovíme nezcizitelnost státních lesů", uvádí smlouva. "Státní lesy musí aktivně přispívat k udržení zaměstnanosti v regionech," konstatuje.

Novela se týká i majetku Vojenských lesů, které spravují 126 tisíc hektarů lesů ve výcvikových prostorech armády, jde zhruba o pět procent lesní půdy v České republice. Jsou tak druhým největším podnikem v oboru po Lesích ČR, kterým patří téměř polovina českých lesů. Pokud začne novela platit, bude tak o převodech vojenských lesů rozhodovat Ministerstvo zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down