Stížnost kartelů pekařů je nepřípustná, rozhodl Ústavní soud

Delta Pekárny a společnost OK Rest, které mají platit milionové pokuty za účast v kartelu pekárenských firem, neuspěly s ústavní stížností proti postupu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Stížnost byla podle soudu nepřípustná, uvádí se na webu soudu. Obě firmy se podle ÚOHS účastnily kartelu, za který byly uloženy třem firmám pokuty dohromady více než 50 milionů korun.

Případ je starý více než deset let. Krajský soud v Brně loni v prosinci znovu řešil otázku, zda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže postupoval při místním šetření v sídle firem v souladu se zákonem. Soud nakonec postup úřadu potvrdil.

Právě proti tomu firmy podaly ústavní stížnost, obrátily se i na Nejvyšší správní soud, který se případem bude teprve zabývat. Ústavní soud stížnost odmítl proto, že je nyní nepřípustná. Firmy ji mohou znovu podat poté, až rozhodne NSS.

Delta pekárny za kartel nakonec dostaly 24,8 milionu, OK REST (dříve Odkolek) 14,8 milionu a PENAM 13,2 milionu korun. Případ je více než deset let starý a velice komplikovaný. O jeho novém otevření začátkem loňského roku rozhodl Ústavní soud, soudy do té doby přiměřenost postupu ÚOHS při přepadových kontrolách neposuzovaly. Ústavní soud ve svém únorovém nálezu vycházel z rozsudku Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) z roku 2014, který se týkal stejného případu. Dospěl k závěru, že je povinností státu zajistit následnou soudní kontrolu přiměřenosti a nezbytnosti místního šetření.

Právníci pokutovaných firem postup ÚOHS označovali jako "rybářskou výpravu". Chtěli tím naznačit, že úřad dopředu žádné důkazy vlastně neměl. To ale loni odmítl Krajský soud v Brně, podle něj byl postup úřadu v pořádku.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down