Odborníci i laici mají nově k ruce odborný návod, jak správně degustovat pivo. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vydal monografii s názvem Senzorická analýza piva. Čtenář se z ní dozví, jak hodnotit například základní parametry chuti, tedy plnost, hořkost nebo charakter piva. V knize jsou i informace o různých druzích piv a jejich vlastnostech.
Senzorická analýza piva je širší veřejnosti známá pod názvem degustace. Je nezbytnou a velmi důležitou součástí hodnocení vlastností piva. Využívá se prakticky k mnoha účelům. Slouží výrobcům piva kvůli zachovávání standardnosti výrobku i odhalování různých vad, využívá se při vývoji nových technologických postupů i úpravách už používaných i třeba v soutěžích piv. "Znalost principů, na jakých se provádí, může sloužit i milovníkům piva, kteří hledají rozšíření oblíbeného sortimentu piv," uvedl jeden z autorů publikace František Frantík.
Kniha Senzorická analýza piva je podle něj sice odbornou monografií, je však napsána tak, aby pomohla nejen profesionálům v pivovarství, ale i laickým zájemcům o pivo. V devíti kapitolách je zpracován celý okruh problémů, které se týkají degustací.
Kniha zahrnuje informace o tom, jakým způsobem reaguje lidský organismus na chuťové vjemy. Stručně je popsána technologie pivovarského procesu od surovin až po hotové pivo s důrazem na faktory, které mohou ovlivnit senzorické vlastnosti piva.*