Aplikce pro omezení plýtvání s potravinami

V Praze začíná soutěž Food Waste Hackathon. Akce má za cíl propojit odborníky na informační technologie s lidmi zabývajícími se problémem nehospodárného nakládání s jídlem. Celý víkend budou vytvářet mobilní a webové aplikace, které by pomohly omezit plýtvání potravinami v České republice.

Podle centra Glopolis, které soutěž organizuje, se v Evropské unii každý rok zbytečně vyhodí 88 milionů tun potravin v hodnotě kolem 143 miliard eur (přes 3,8 bilionu Kč). Ve skutečnosti jsou ztráty ještě vyšší, protože propočet nezahrnuje náklady na takzvané externality, jako je zbytečné využívání přírodních zdrojů a pracovní síly potřebné k výrobě potravin. Konkrétní problémy vyžadující řešení představí účastníkům hackathonu zástupci organizace Potravinová banka Praha a maloobchodní společnosti Tesco. Návrhy, jak zlepšit podporu potravinových bank nebo omezit plýtvání s potravinami u prodejců, posoudí odborná porota. Autoři nejlepších nápadů si odnesou věcné ceny. Tvůrce vítězného projektu navíc dostane možnost dotáhnout svou práci v Laboratoři Nadace Vodafone.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down