Nesprávná doporučení k aplikaci přípravků v době květu řepky

Pěstitelé polních plodin by si na seminářích, polních dnech a jiných akcích měli dávat pozor na doporučení k aplikaci přípravků na ochranu rostlin v rozporu s podmínkami jejich povolení. Konkrétně jde o doporučení k několikanásobným kombinacím hnojiv, stimulátorů, insekticidů a fungicidů, případně vodního skla na kvetoucí porosty řepky. Upozornila na to mediální zástupkyně Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková.

V minulém roce došlo k řadě případů otrav včelstev, které byly výsledkem pochybných rad získaných na tomto typu akcí, uvedla Kršková. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský proto připomíná profesionálním uživatelům, aby se při nakládání s přípravkem důsledně řídili návodem k použití na jeho obalu. Rozsah správné aplikace je možno si též ověřit v Registru přípravků na internetových stránkách kontrolního ústavu. Nedodržení návodu k použití při aplikaci přípravků nelze omluvit chybným doporučením ze strany jiné osoby. Za nesprávnou aplikaci je vždy přímo odpovědná fyzická nebo právnická osoba, která přípravek použije, zdůraznil státní dozorový orgán.

Upozorňuje, že použití přípravků na ochranu rostlin v rozporu s údaji v návodu k použití na jejich obalu je porušením nařízení EP a Rady (ES) č. 1107/2009, o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh, a rovněž zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči, ve znění pozdějších předpisů. Zjištění takového porušení je řešeno formou správního řízení s následným uložením sankce, včetně dopadu na výši finančních podpor.*

 

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down