Plošné kontroly budou asi pouze u brazilského drůbežího masa

Veterináři zvažují, že zmírní plošné testy na salmonelu pro potraviny dovážené z Brazílie. Zhruba od začátku června by se mohly testy týkat jenom drůbežího masa a výrobků z něj, řekl dnes novinářům ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Termín změny mimořádných veterinárních opatření, která stát vyhlásil na začátku května, neupřesnil.

Důvodem zmírnění je mimo jiné to, že se zpřísnily kontroly v evropských státech, odkud potraviny do ČR směřují. Nyní musí na vlastní náklady hradit kontrolu na salmonely každý obchodník, který potraviny v republice přijme. Zpřísněná nahlašovací povinnost by podle Semeráda měla zůstat.

Veterináři od května dostali hlášení o 555 tunách brazilských živočišných potravin, které zamířily do ČR. Provedli 11 kontrol, během nichž prověřili 222 tun jídla, z toho 196 tun drůbežích polotovarů. Neplnění mimořádných opatření zatím nebylo zjištěno, dodal Semerád. Za nesplnění povinností by hrozila až dvoumilionová pokuta. Stát plošným opatřením reagoval na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Podle Ministerstva zemědělství je závadnost brazilského masa častá.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down