Zemědělský výbor odsouhlasil ukončení kožešinových farem od konce roku 2022

Sněmovní zemědělský výbor dnes podpořil novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která zakazuje chov zvířat na kožešinových farmách. Dal souhlasné stanovisko k návrhu poslance Josefa Kotta, podle kterého by měl zákaz platit od konce roku 2022. Podle něj by měli chovatelé také dostat náhrady za ukončení chovu. Předkladatelé zákona chtějí zákaz od ledna 2021.

Aktivisté například ze spolku Obrana zvířat (OBRAZ) požadují ukončení chovu od roku 2019. Apelují na poslance například i protestní akcí, kdy se před sněmovnou zavřou do klece, ve které chtějí vydržet měsíc se střídáním jednotlivců po dvanácti hodinách.

V České republice je podle sněmovních informací devět aktivních farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je usmrceno a zpracováno na kožešiny přibližně 20 000. Počet farem se dlouhodobě snižuje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down