Většina provozovatelů malých restaurací nesouhlasí s protikuřáckým zákonem. Více než 60 procent provozoven neposkytujících jídlo očekává negativní dopad. U těch, které nabízejí pokrmy, je to 30 procent. Polovina hospod začíná řešit existenční problémy, vyplývá z průzkumu Asociace malých a středních podniků a agentury Ipsos. Průzkumu se v dubnu zúčastnilo 570 majitelů malých provozoven.
Na 55 procent provozoven nesouhlasí s protikuřáckým zákonem, 36 procent je pro jeho zavedení. Zhruba pětina počítá s úbytkem zákazníků, dalších 13 procent to považuje spíše za pravděpodobné. Naopak 41 procent nemá žádné obavy o udržení klientely, 27 procent to nevylučuje, ale jsou spíše optimističtí.
Provozovny neposkytující jídlo očekávají negativní dopad přijetí nekuřáckého zákona na návštěvnost v 61 procentech. U provozoven s jídlem je to 30 procent. To se odráží i v postoji k přijetí protikuřáckého zákona. Souhlasí s ním 28 procent provozoven bez jídla, naopak u provozoven poskytujících pokrmy je souhlas s přijetím 36 procent.
V České republice je více než 40 000 stravovacích zařízení, průměrná životnost jedné provozovny je deset let. S ohledem na jejich velikost a typ stravovací služby jde o natolik rozdílná podnikání, že není možné jejich problémy zobecňovat, komentoval výsledky průzkumu předseda asociace Karel Havlíček. U protikuřáckého zákona je podle něj zřejmé, že malé hospody začínají řešit existenční problémy. Polovina z nich přiznává potíže.
Zákaz kouření ale podle výsledků průzkumu nepatří mezi hlavní bariéry podnikání provozovatelů malých restaurací. Polovina majitelů vidí největší překážky v byrokracii a nedostatku personálu.*