Moravští vinaři uspěli v soutěži vín v Kanadě

Moravští vinaři uspěli na mezinárodní soutěži Sélections Mondiales des Vins 2017 v Kanadě, která je proslulá přehlídkou sladkých vín. Nejvyšší ocenění, velkou zlatou medaili, si z Québecu veze Oldřich Drápal za Bobulky od kapličky. Kromě toho získali vinaři z ČR dalších jedenáct zlatých a dvě stříbrné medaile. Vinařský fond to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Slámové víno Bobulky od kapličky je cuvée odrůd Tramín červený a Ryzlink vlašský ročník 2015. Kanada je velmocí sladkých (ledových) vín a o to větší to byla výzva uspět s přírodně sladkým vínem Bobulky od kapličky. Toto vynikající ocenění vín je důkazem, že moravská vína se nemusí bát jít do světa, uvedl Oldřich Drápal.

Zajímavostí oceněného vína je podle něj to, že šlo o poslední sklizeň na této vinici, poté byl vinohrad zlikvidován a nyní je již na místě nová mladá vinice.

Spolupořadatelem a hlavním sponzorem soutěže je alkoholový monopol provincie Québec SAQ, který v minulých letech umožnil vínům s Velkou zlatou medailí přímý vstup do sítě svých 2400 obchodů. Oldřich Drápal tak má šanci být prvním moravským vinařem přítomným oficiálně na kanadském trhu.

Soutěž Sélections Mondiales des Vins hodnotící světová vína již od roku 1983 je světově uznávanou soutěží, konanou pod patronací OIV – Mezinárodní organizace pro révu a víno. V soutěži se každoročně utká kolem 2000 vín z celého světa, jež hodnotí převážně enologové.

Mezi dalšími oceněnými moravskými vinaři je například Štěpán Maňák nebo Vinice Hnanice.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down