Výnos obilovin je meziročně o čtvrtinu nižší

Zemědělci v České republice zatím posekali 2,5 procenta ploch obilí, výnos klesl proti loňsku o čtvrtinu. Je sklizena pětina ozimého ječmene. Vyplývá to z údajů, které poskytlo Ministerstvo zemědělství. Průměrný výnos ječmene klesl na 5,34 tuny na hektar proti loňským 6,11. U ozimé pšenice, která se zatím sklidila z 1,3 procenta ploch, je výnos skoro poloviční, činí 3,24 tuny na hektar. Podobný pokles je i u řepky, která má letos zatím průměrný výnos 1,74 tuny na hektar, loni touto dobou činil 3,36. Agrární komora odhaduje, že letos bude nejnižší sklizeň za posledních pět let.

"Stav porostů je stejně jako v loňském roce ovlivněn počasím. V posledních měsících bylo ve většině oblastí zaznamenáno významné sucho a hlavně na lehčích půdách byly částečně poškozeny porosty. V posledních dnech se nicméně na území ČR vyskytovaly četné přívalové deště často doprovázené silným krupobitím," uvedlo ministerstvo. Na mnoha místech proto porosty silně polehly. Mnoho zemědělců se podle úřadu domnívá, že letošní sklizeň obilovin bude vykazovat zhoršenou kvalitu. Nejvíce pokročila sklizeň ve Zlínském kraji, kde je již posečena polovina ploch ozimého ječmene. V Jihomoravském kraji se sklidila zhruba desetina ploch řepky. "Dále sklizeň pšenice ozimé začala v Královéhradeckém, Ústeckém a Zlínském kraji. Sklizeň řepky v dalších krajích ještě nezačala. Silné rozdíly jsou podle Jiřího Felčárka z Agrární komory ČR vidět i v rámci jednotlivých okresů nebo krajů. "Na nejhorších porostech se sklízí jen dvě až 2,5 tuny, přičemž za optimálních podmínek by šlo sklidit i trojnásobek. Tragická je jižní Morava, část Středočeského a Plzeňského kraje, ale i východ Čech," sdělil Felčárek.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down