Potraviny v jedenácti kategoriích letos získaly ocenění Zlatá chuť jižní Moravy ve 12. ročníku této soutěže. Každoročně se do ní hlásí více účastníků. Letos o ocenění usilovalo 47 výrobců se 167 potravinami. Všichni, kteří uspějí v hodnocení kvality a splní soutěžní kritéria, mohou poté užívat ochrannou známku Chuť jižní Moravy 2017. Ta jim pomáhá výrobky umístit na trhu, uvedl za organizátory předseda regionální agrární komory Václav Hlaváček.
Letos v soutěži uspěli tradiční výrobci i některé mladší a méně známé firmy. Dlouhodobě se daří například Evě Sedlákové ze Šošůvky, která vyrábí z kozího mléka. Letos se v mléčných výrobcích prosadila s jogurtovým mlékem. Také uzenáři Janíček & Čupa pravidelně získávají ocenění, letos za Židlochovickou jemnou specialitu.
V pekařských výrobcích uspělo se zelnou pochoutkou pekařství Křižák. Mezi cukrářskými výrobky se prosadil řez se zakysanou smetanou od Zdeňky Eywo Janské. Za pečínkovou paštiku dostal ocenění výrobce e-jídlo.cz z Němčiček, za tuřanskou sušenou klobásu Jan Bubla.
Chovatel pstruhů z Moravského krasu S.M.K. získal ocenění v kategorii ryb. Zuzana Boudová ze Znojma, která vyrábí zavařeniny, marmelády a džemy, uspěla s džemem Znojemské Mišpule s vlašskými ořechy a karamelem.
V kategorii nápojů zvítězil sirup z bezových květů z Horňácké farmy a pivo Pacholek z Vesnického pivovaru Ohrada. Prosadila se také společnost Sonnentor, která vyrábí sypané čaje.
Potraviny hodnotí osmičlenná komise složená ze zástupců například Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.*