Spotřeba čokoládových cukrovinek v České republice klesá, Češi jich snědí v průměru necelé čtyři kilogramy za rok. Lidé se podle odbornice na výživu z iniciativy Vím, co jím a piju Karolíny Hlavaté stále více zajímají o složení výrobků, přednost pak dávají méně slazeným. Podle vyjádření výrobců se i oni sami snaží obsah cukru snižovat.
Pokles spotřeby čokoládových cukrovinek pokračuje od roku 2012, kdy spotřeba dosáhla čtyř kilogramů. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu klesla předloni spotřeba čokoládových cukrovinek v Česku meziročně o 5,8 procenta na 3,6 kilogramu na osobu. "Lidé se stále více zajímají o složení výrobků a snaží se upřednostňovat méně slazené výrobky, sledují i obsah a typ použitého tuku. Jestliže má mít snížení spotřeby cukru větší význam, je nutné nejen snižovat obsah cukru ve výrobcích, ale jíst méně cukrovinek obecně a co nejvíce se vyvarovat pití slazených nápojů," sdělila Hlavatá. Podle vyjádření Nestlé se společnost snaží obsah soli, cukru a trans-mastných kyselin neustále snižovat.*
Tak to teda nevím kde. Já mám prodejnu s čokoládou a nezaznamenala jsem žádný pokles zákazníků. Musím to tedy zaťukat a doufám, že to tak bude i dál. Teď jsem totiž zainvestovala do nového stroje na čokoládu, který jsem si objednala z Cesk https://www.cesk.cz/stroje-na-cokoladu/ , tak aby se mi ta investice brzy vrátila 🙂 .