Aféra kolem jedovatého insekticidu pokračuje

Nizozemská policie zadržela dva lidi v souvislosti s aférou kolem jedovatého insekticidu fipronil, který se dostal do milionů vajec nabízených v obchodech v několika evropských zemích. Úřady v Nizozemsku a v Belgii v této souvislosti provedly několik razií, informovala agentura AFP. V Dánsku místní úřady oznámily, že se v zemi prodalo 20 tun infikovaných vajec z Belgie a v Rumunsku dnes úřad pro potravinovou bezpečnost (ANSVSA) zabavil tunu kontaminovaného vaječného produktu z Německa.

"Jde o dva firemní manažery, kteří pravděpodobně použili produkt v drůbežárnách," řekla o zatčených mluvčí nizozemské prokuratury Marieke van der Molenová. Nizozemská média uvedla, že zadržení jsou ze společnosti Chickfriend. Skandál kolem insekticidu je již předmětem trestního řízení v Belgii i v Nizozemsku. Úřady těchto zemí se v posledních dnech vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin. Kvůli insekticidu byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec. Britské úřady informovaly, že na 700 000 infikovaných vajec se dostalo i do britských obchodů. Německý výrobce fipronilu BASF dnes oznámil, že z "ekonomických důvodů" tento produkt již nebude prodávat v Evropské unii. "Dánská společnost Danaeg Products obdržela celkem 20 tun natvrdo uvařených vajec z Belgie. Prodaly se především do kaváren a cateringovým firmám, k maloobchodníkům se pravděpodobně nedostaly," uvedly dánské úřady. Veřejnost však vyzvaly ke klidu, vejce prý nebyla nebezpečná pro konzumaci. Tunu kontaminovaného žloutku dnes rumunské úřady zabavily v jednom ze skladů v Temešváru na západě země. "Produkt byl stažen ze skladu, který ho obdržel z Německa. Na trh se nedostal žádný z kontaminovaných výrobků, tisíc kilogramů vaječných žloutků úřad spálí," uvádí se v prohlášení.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down