15.08.2017 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výnosy v Libereckém kraji jsou lepší, než se čekalo

Přestože proměnlivé počasí sklizeň v Libereckém kraji komplikuje, je už za polovinou. Sklizeno je přes 90 procent polí s řepkou a více než polovina výměry s obilím. Výnosy jsou lepší, než ještě v červenci zemědělci čekali. Podle informací ze Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) se v průměru v kraji sklízí šest tun obilí z hektaru, řepky dávají v průměru z každého hektaru 3,55 tuny.

Zcela sklizené jsou v kraji zatím jen ozimé ječmeny, s průměrným výnosem 6,17 tuny. Dobře vypadají i ozimé pšenice, které zatím dávají v průměru 6,52 tuny z hektaru. "Třeba ZOD Brniště sklízí u některých odrůd i devět tun z hektaru," řekl Jiří Teplý z Agrární komory pro Liberec a Jablonec nad Nisou. Ozimé pšenice jsou zatím posekány zhruba z 60 procent. "Potřebovali bychom tak týden bez deště a bylo by hotovo," dodal. Liberecký kraj není zemědělskou oblastí, zemědělská půda netvoří ani třetinu z 316 000 hektarů jeho rozlohy. Loňská sklizeň patřila k nejlepším v posledních 15 letech - zemědělci sklidili 114 783 tun obilí a 20 170 tun řepky. Nejlepší sklizeň obilí zažil region v roce 2004, kdy zemědělci sklidili 132 325 tun obilovin. Nejvíc řepky se v kraji sklidilo v roce 2014 - přes 22 970 tun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down