Vinaři už mají za sebou hlavní část sběru hroznů na burčák. V některých místech už ho dokonce prodávají. Sklizeny jsou rané odrůdy jako Muškát moravský, Irsai Oliver, Müller Thurgau či Veltlínské červené rané.
Na burčák jde každoročně jen část celé sklizně. Výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček uvedl, že zatím neví, jaký bude průměrný hektarový výnos, protože nikdo toho moc neposbíral. Stále ale platí předchozí odhad sklizně svazu snížený vlivem mrazů o 20 až 25 procent. Burčáku ale podle něj bude stejně jako loni a bude ho dostatek už jen proto, že každé víno prochází fází burčáku. Podle vinařů je zatím réva ve velmi dobrém stavu, sklizeň by tedy mohla být z hlediska kvality vydařená.
Vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt Josef Svoboda sdělil, že letní rozmary počasí v jejich vinicích zatím škody neudělaly. Přes velká horka přišly i srážky, které potřebovali hlavně u mladých vinic včetně letošní výsadby. Evidují sice škody způsobené kroupami, ve srovnání s jarními mrazy to však není nic zásadního.
Vliv sucha je ve vinicích pozitivní z pohledu zdravotního stavu. Zabraňuje rozvoji houbových chorob, a tak jsou hrozny do nynějška ve velmi dobré kondici. Tam, kde nebyly vinice poškozeny jarními nebo zimními mrazy, je velmi dobrá násada hroznů. Jejich růst je rychlý a ukazuje se, že tímto tempem by začátek hlavní části sklizně mohl být brzký, dodal Svoboda.*