Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě vyšlechtil novou odrůdu brambor s tmavomodrou slupkou i dužninou. Je to jeho druhá odrůda s nezvyklou barevností hlíz, dříve už ústav představil fialovou Valfi. Nová odrůda s hlízami ve tvaru rohlíčku, která dostala název Val Blue, se v kuchyni dá použít jako příloha, ale i do salátů, řekla Jaroslava Domkářová, která se v ústavu tímto šlechtěním zabývá.
Ze čtyř společností v ČR, jež se věnují šlechtění brambor, se pouze výzkumný ústav zaměřil na odrůdy s jinou než světlou dužninou. Ani ve světě takových odrůd brambor s tmavou barvou moc není. "Proč by nemohly být i modré, když jsou jen žluté a bílé?" poznamenala Domkářová. Dodala, že tmavé hlízy obsahují antokyanové barvivo, čímž o něco více prospívají lidskému zdraví. Vyšlechtění nové odrůdy trvalo přes deset let. Zaregistrovaná byla letos a na agrosalonu Země živitelka za ni výzkumný ústav dostal ocenění Zlatý klas. Netradiční barevnost havlíčkobrodských odrůd vychází z původních volně rostoucích druhů brambor. "Ale šlechtění touto cestou nešlo, trochu se na ně pozapomnělo," vysvětlila Domkářová. Tmavé brambory je nejlepší vařit ve slupce. "Ostatně všechny hlízy brambor by se měly vařit v páře a ve slupce, aby v nich zůstaly všechny zdraví prospěšné látky a vitamíny," podotkla.*