Děti by ráno měly snídat v klidu a do školy by měly dostat vždy vhodnou svačinu. Na přípravě pokrmů by se měly od malička alespoň částečně podílet, aby získaly vztah ke zdravému stravování a vyhnuly se dětské nadváze či obezitě. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekli zástupci projektu Pestrá strava bez zbytečné chemie. Iniciativa se ve spolupráci se základními školami snaží nabízet dětem netradiční recepty a vysvětlovat jim, proč je důležitá zdravá výživa. Letos se autoři projektu zaměřili na cukr.
Celostátní projekt funguje čtvrtým rokem. Za uplynulé roky se do něj zapojilo 204 základních škol, kterých je v Česku celkem zhruba 4000. Nejoblíbenější aktivitou projektu jsou projektové dny, při nichž si děti samostatně podle receptu připravují zdravé svačiny. Cílem je, aby děti tyto recepty i výběr potravin začaly vyžadovat i doma. Nutriční terapeuti a výživoví poradci se tak jejich prostřednictvím snaží ovlivnit stravování celé rodiny, která jde někdy spíše špatným příkladem. Zakladatelka projektu Ivana Bednářová Častvajová řekla, že podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se mezi lety 1980 a 2014 více než dvojnásobil výskyt nadváhy a obezity. V České republice ji má skoro třetina dětí. Problém zhoršují nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky.*