Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech a druhým největším v ČR, v letošní kampani plánuje zvýšení výroby cukru zhruba o 12 procent na dosud nejvyšších asi 140 tisíc tun. Objem zpracované řepy by měl přesáhnout jeden milion tun. Cukrovar, který patří firmě Tereos TTD, zahájil řepnou kampaň 12. září a ukončit ji chce v závěru ledna. Řekl to zástupce ředitele cukrovaru Pavel Sychra.
Letošní vegetační podmínky jsou horší než loni, což se odráží v nižší cukernatosti cukrovky. "Podmínky nejsou letos ideální. Září bylo hodně deštivé, řepě chybí slunce," uvedl Sychra. Loni byla cukernatost řepy zpracovávané v cukrovaru na úrovni 19 procent, letos meziříčští cukrovarníci zatím očekávají pokles asi na 17,5 procenta. Kvůli dešťům má řepa i více hlinitých příměsí. Na některých podmáčených polích je tak sklizeň cukrovky velmi obtížná a pomalejší.
Cukrovar hodlá v nynější kampani zpracovat cukrovku z více než 12 tisíc hektarů polí zemědělců z Královéhradeckého a Pardubického kraje. V loňské kampani zpracoval cukrovku z plochy 11,7 tisíce hektarů. Průměrná svozová vzdálenost řepy do cukrovaru činí přes 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je v posledních letech Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje. Meziříčský cukrovar disponuje denní zpracovatelskou kapacitou až osm tisíc tun.