Pivovar Ferdinand Benešov slaví v letošním roce 120. výročí od založení pivovaru. Naposled uvedl na trh novinku v podobě bezlepkového druhu piva a za tento ležák získal jen během několika měsíců už několik ocenění. V září navíc sládek Jaroslav Lebeda uvařil limitovanou edici mimořádného piva - Vídeňského ležáku. Bezlepkové pivo získalo v září cenu Regionální potravina Středočeského kraje a v říjnu ocenění Česká chuťovka.
V roce 1897, původně měšťanský pivovar, koupil, zrekonstruoval a zmodernizoval arcivévoda František Ferdinand d´Este. Od těchto dob se pivo vaří téměř stejnou technologií až dodnes. Ferdinand si zakládá na klasické výrobě piva a používá jen ty nejkvalitnější tuzemské suroviny. Pivo se vaří dekokčním způsobem na dva rmuty, hlavní kvašení probíhá spodně na otevřených spilkách a poté dozrává ve sklepích od 40 do 90 dní, podle druhu piva. Pivovar vyrábí nyní už devět druhů piv. Celkový výstav za loňský rok činil 25 372 hektolitrů, z toho 13% představoval export. Pivo Ferdinand se dováží na Slovensko, do Ruska, na Ukrajinu i do Skandinávie. „Rozšíření našich zahraničních odběratelů je významný krok. Export je pro nás atraktivní a stále se snažíme hledat nové destinace. Konkurence samozřejmě je, ale vše je otázka ceny a příležitosti,“ uvedl jednatel pivovaru Ferdinand Petr Dařílek. Pivovar je také významným výrobcem sladu. Na půdě pivovaru funguje takzvaná humnová sladovna, která je jednou z mála v České republice. Za loňský rok vyrobila 2300 tun sladu, z toho se 28% vyvezlo do zahraničí. „O náš slad je velký zájem, více ho ani z důvodu kapacity vyrobit nemůžeme. Sladovna je na sto procentech své kapacity. Kupují ho od nás jiné pivovary i minipivovary,“ doplnil Dařílek.