Za kácení Bělověžského pralesa hrozí Polsku pokuta sto tisíc eur za den

Polsko musí okamžitě přestat kácet v chráněném Bělověžském pralese, nebo zaplatí každý den pokutu 100 000 eur (asi 2,5 milionu korun). Rozhodl o tom soudní dvůr Evropské unie. Varšava se až dosud odmítala příkazu unijního soudu podřídit a pokračovala v masivním kácení v posledním původním pralese na evropském kontinentu, zařazeném do seznamu světového dědictví UNESCO. Úřady pronásledovaly i ochránce přírody, kteří se těžbě dřeva snažili zabránit svými protesty. Varšava verdikt označila za "více ideologický než věcný".

Soudní dvůr současně nařídil Varšavě, aby nejpozději do 15 dnů od doručení tohoto rozhodnutí informovala Evropskou komisi o přijatých opatřeních, tedy aby potvrdila příkaz okamžitě přestat s kácením v pralese, a to až do definitivního vyřešení celého případu. "Aktivní lesní hospodaření" má být přípustné jen v odůvodněných případech, nezbytných pro zajištění bezpečí veřejnosti. Pokud by EK shledala, že Polsko nadále neplní toto rozhodnutí, může požádat soud o nové posouzení. Pokud by ten shledal, že kácení pokračuje, nařídí Polsku, aby komisi zaplatila pokutu ve výši nejméně 100 000 eur denně, poznamenala televize TVN 24 s tím, že dnešní rozhodnutí soudu je dočasné opatření, o které požádala EK. "Vypořádáme se s tímto problémem. To není první klacek, který hází Polsku pod nohy," zareagovala v televizi Beata Kempová, šéfka kanceláře premiérky Beaty Szydlové. Verdikt je podle ní "více ideologický než věcný".*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down