Potravinářská společnost Podravka-Lagris z Dolní Lhoty u Luhačovic na Zlínsku nově chrání uskladněné suroviny v dusíkové atmosféře. Zlikviduje tak v uskladněných obilovinách a luštěninách případné škůdce i jejich zárodky bez dosud využívaných pesticidů. Technologie, vyvinutá ve spolupráci s pražským Výzkumným ústavem rostlinné výroby, je ve střední a východní Evropě ojedinělá. Uvedl to pracovník ústavu Václav Stejskal. Firma do vývoje a zavedení novinky investovala 25 milionů korun.
Podle odborníků je technologie šetrná k surovinám i životnímu prostředí. Téměř tříletý zkušební provoz ve firmě Podravka-Lagris ukázal, že je také o polovinu levnější než dříve užívané pesticidy.
Systém umožňuje napouštění dusíku a kontrolu jeho koncentrace v celém silu. Dusík se získává přímo ze vzduchu ve speciální jednotce. Firma je nyní schopna aplikovat ochrannou atmosféru do všech svých 72 zásobníků. Skladovací kapacita firmy je nyní v zásobnících asi 4000 tun.
Škůdci se podle technického ředitele Podravka-Lagris Vlastimila Koláře dostanou do surovin ve skladech, či při manipulaci u dodavatelů, někteří jsou přímo z polí. Jde o škůdce typické pro danou komoditu, u rýže pilouse, u fazole a hrachu zrnokaze, typičtí skladištní škůdci jsou potemníci, lesáci. Na všechny druhy škůdců dusík zabírá, ošetřená surovina se poté od škůdců čistí.
Podravka-Lagris se zabývá výrobou, zpracováním a distribucí potravinářských výrobků pod značkou Lagris, jako jsou rýže, luštěniny, produkty racionální výživy, sůl, bramborové produkty, směsi na přípravu moučníků a olejnatá semena. Trendem posledních let jsou méně známé druhy potravin, například chia semínka, quinoa, fazole mungo či adzuki i jasmínová či basmati rýže.*