O bramborový protein je stále větší zájem

Společnost Lyckeby Amylex Horaždovice zahájila letošní kampaň jako obvykle 1. září a poprvé zužitkuje brambory nejen na výrobu škrobu, ale i na produkci bramborového proteinu. Uvedl to generální ředitel podniku Ivica Punčikar s tím, že o bramborový protein, který se využívá jako součást krmiva nejen hospodářských zvířat, ale i psů a koček, je stále větší zájem.

Bramborový protein je podle Punčikara vzhledem k vysoce koncentrovaným aminokyselinám vhodný jako krmivo zejména pro mladá zvířata. Pomáhá jim v růstu a zlepšuje parametry krmiva. Punčikar připomněl, že brambory se tak využijí ve větší míře. „Investice, kterou jsme si naplánovali, jsme včas realizovali a již nám přináší nějaké plody,“ podotkl s tím, že všechny brambory, které zpracují na škrob, hned využijí pro výrobu proteinu. „Průměrné hodnoty proteinu v bramboře jsou zhruba dvě procenta. Naše technologie umí extrahovat protein 1,24 procenta, neexistuje tak efektivní technologie, která by stoprocentně extrahovala protein,“ poznamenal. Podle něj množství vyrobeného proteinu závisí na množství vstupní suroviny. „Naše linka je uzavřena, od příjmu brambor, přes skladování i proces výroby. Poté, co se vymačká škrob, zůstávají zdrtky a hlízová šťáva. Ta se přepracovává na protein. Linka na výrobu proteinů odpovídá naší kapacitě výroby. Denně můžeme zpracovat 1250 tun brambor a z toho vyrobíme v průměru 270 až 280 tun škrobu. Záleží na konkrétní škrobnatosti,“ vysvětlil.

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 49/2017.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down