Neapolská pizza se dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila přípravu tradiční neapolské pizzy na svůj seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Dnes to oznámil výbor UNESCO, který jednal v Jižní Koreji. Vyhověl tak Itálii, která argumentovala, že příprava a pečení pizzy je součástí její kulturní a kulinářské tradice.

„Vítězství,“ napsal na twitteru italský ministr zemědělství Maurizio Martina. Kampaň pro zařazení pizzy na seznam vedl neapolský svaz jejích pekařů od roku 2014. Na konci listopadu podepsaly petici na podporu žádosti dva miliony lidí.
Italové v podkladech uvádějí, že umění přípravy pizzy po neapolsku se vyvinulo už v 16. století. Těsto se peče v cihlové troubě vytápěné dřevem a má tenkou kůrku. Nejznámější je Margherita (rajčata, mozzarella, olej a bazalka).
Seznam světového nehmotného kulturního dědictví vytvářený od roku 2003 čítá v současnosti 365 položek. Neapolská pizza v něm bude dělat společnost například španělskému flamenku či indonéské batice.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down