Pětina z dvaceti vzorků stáčeného vína, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v minulých měsících především ve vinotékách, byla falšovaná přidáváním umělých aromatických látek. Kontrola potvrdila předpoklad inspektorů, proto se budou na stáčená vína zaměřovat nadále. Uvedl to mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.
Při výběru se inspektoři zaměřili na aromatické odrůdy, jako jsou například Tramín, Pálava, Rulandské šedé, Moravský muškát, případně Muškát Ottonel nebo Sauvignon. K laboratorní analýze použili metodu pro stanovení gama-laktonů, kterou SZPI představila letos v červenci.
S prodejci falšovaných vín zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.
Právě kvůli falšování sudových vín vznikal vinařský zákon, který má omezit možnosti stáčená vína falšovat.*