V Brně letos vznikly tři nové minipivovary. Největším letošním přírůstkem je minipivovar Moravia, který otevřel koncem října v Brně-Medlánkách. Další dva minipivovary jsou spíše menší podniky. Vyplývá to z informací na webu www.pivovary.info. Celkem je v jihomoravské metropoli už devět minipivovarů a jeden průmyslový pivovar.
Minipivovar Moravia patří skupině Czech Craft Beers, která už v Brně provozuje minipivovar Lucky Bastard, zaměřený na svrchně kvašené pivo. Medlánecký minipivovar je jedním z nejmodernějších v České republice. Podle sládka Jana Grmely je možné většinu procesů výroby možné řídit počítačem. Nový minipivovar má v současné době kapacitu 6000 hektolitrů ročně s předpokládaným navýšením na 9000 hektolitrů v polovině příštího roku.
První Soběšický pivovar si rodina Nekutova pořídila ve dvorku vlastního domu. Největší problém bylo dát technologii do provozu, varnu dávali dohromady sami pod vedením jednoho odborného garanta. Začali, protože je to bavilo. Peníze navíc neměli, investice je poměrně dost vyčerpala, řekl Pavel Nekut.
Rodina chodí přes týden do práce a pivo vaří po víkendech. Zájem o pivo je podle něj zatím velký, prodává se zejména v Soběšicích a okolí. Nekutovi chtějí podporovat regionální charakter svého piva a dělat zejména ležáky. Nebojí se ale experimentů, když například natrhali volně rostoucí chmel a udělali z něj speciál.
Třetím novým minipivovarem v Brně je podnik, který inzeruje svoje pivo pod názvem JBM Brew Lab. Jsou za ním milovníci piva, kteří dosud vařili jako takzvaný létající pivovar. Od letoška ale převzali starou technologii Lucky Bastardu a vaří tak ve vlastním.
Boom minipivovarů pokračuje a jejich počet se zvyšuje ve všech regionech. Na jižní Moravě je jich už více než padesát. Velká část z nich vznikla v posledních letech, ale v Senticích a brněnském Pegasu už pivo vaří 25 let.*