Většina ryb ze sádek v Lázních Bohdaneč na Pardubicku se prodá pár dnů před Štědrým dnem. Z kapra se stal v poslední době i vánoční benefit pro zaměstnance. Uvedl to majitel společnosti Rybniční hospodářství Adolf Vondrka. Letošní produkci ryb hodnotí kvůli suchu jako průměrnou.
Firma dodává kapry deseti dvanácti firmám na Pardubicku. Zaměstnavatelům půjčí káď, oni během jednoho nebo dvou dnů ryby pracovníkům vydávají. Je to populární zaměstnanecký benefit, který se rozšířil, řekl Vondrka.
Společnost letos vyprodukovala kolem 200 tun ryb, což je spíš průměr. Na vánoční trh dodá 170 až 180 tun. Zhruba polovina vánočních prodejů připadá na zahraničí, nejvíc ryb odvážejí nákladní vozy do Polska. Polsko je podle Vondrky tak veliký trh, že ho nestačí z východních Čech ani zásobit. Navíc ryby tam trpěly infekčními nemocemi, rybáři tak přišli o část osádky.
Ostatní ryby si koupí lidé na Pardubicku, ať už u prodejců ve městech a obcích, nebo přímo na sádkách. Největší zájem mají o tří- až čtyřkilového kapra. V nabídce ještě mají amury, nějaké štiky, někdo má rád líny. Sumce a candáty už vyprodali, poznamenal Vondrka.
Rybářství muselo letos mírně zdražit, zhruba dvě koruny na kilogram. Za výběrového kapra, který je letos o něco málo těžší a váží kolem 3,5 kilogramu, zákazníci zaplatí 93 korun za kilogram. Kapr první třídy stojí na kilogram o deset korun méně. Mívá váhu do 2,5 kilogramu. Cenu letos ovlivnilo sucho a nedostatek vody v rybnících. Některé ryby kvůli horším podmínkám nedorostly do potřebné hmotnosti a prodají se až příští rok. Společnost chová ryby asi v třicítce rybníků, některé vlastní, další si pronajímá.*