Pivovar Zubr udržel v minulém roce výstav na předloňské úrovni

Přerovský Pivovar Zubr loni navzdory nepříznivému vlivu zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a posléze i zákazu kouření v restauracích na prodej sudového piva udržel výstav na předloňské úrovni 255 000 hektolitrů piva. Bylo to nejvíce za posledních několik let. Prodej čepovaného piva klesl o tři procenta, výpadek ale pivovar nahradil vyšším prodejem lahvového a hlavně plechovkového piva, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Největší pokles prodeje sudového piva Pivovar Zubr zaznamenal loni od září do prosince, kdy provozovatelé restaurací uzavřeli letní zahrádky, které po zákazu kouření zaplnili kuřáci. Odbyt sudového piva v posledním čtvrtletí klesl o deset až 15 procent.

Od zavedení EET přerovský pivovar eviduje zhruba 40 restaurací, které zejména na začátku roku 2017 ukončily provoz. Od té doby má počet provozoven relativně stabilní, ovšem uvidí, jak se po zimě projeví zákaz kouření, sdělil Pluháček. Nejhorší situace je podle něj po zavedení EET a zákazu kouření v restauracích na venkově.

Pivovar Zubr loni investoval zhruba 15 milionů korun do modernizace linky na stáčení piva do plechovek, aby kvůli rostoucí poptávce výrazně zvýšil její výrobní kapacitu. Jak uvedl Pluháček, trh piva v plechovkách roste a pivovar je nyní díky patnáctimilionové investici do nové baličky plechovek schopen zvýšit výkon celé linky takřka o 50 procent. Nová technologie podle něj zároveň zvýšila počet variant balení i možností grafické úpravy balicí fólie.

Export se na prodejích Pivovaru Zubr podílí zhruba pětinou. Loni vzrostl o deset procent, podotkl Pluháček. Hlavním vývozním teritoriem Pivovaru Zubr zůstává Slovensko, pivovar ale vyváží také například do Číny, Dominikánské republiky či na Kapverdské ostrovy.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down