Slovenští inspektoři zjistili nedostatky u potravin s chráněným označením

Slovenští inspektoři odhalili při kontrolách nedostatky ve složení potravin, pro které Slovensko v minulosti získalo chráněné označení na celoevropské úrovni. Slovenská veterinární a potravinová správa to uvedla ve zprávě o úřední kontrole potravin.

Například ve skalickém trdelníku, což je sladké pečivo ve tvaru dutého válce, zjistili kontroloři nepovolené složky, například barviva, margarín a emulgátory. Právě trdelník byl prvním slovenským výrobkem, který se dostal na seznam EU chráněných zeměpisných označení. Mletá žitavská paprika zase neobstála kvůli nižší barvivosti s ohledem na množství přírodního barviva.

Jména firem, u kterých inspektoři zjistili zmiňované nedostatky, veterinární a potravinová správa nezveřejnila.

Již v prosinci vyšlo najevo, že někteří slovenští výrobci nedodržují recepturu při výrobě spišských párků, které rovněž získaly chráněné označení. Pochybení se týkala nižšího než stanoveného podílu čisté svalové bílkoviny či nepovoleného obsahu sóji a barviv v produktu. Slovenské ministerstvo zemědělství v reakci na výsledky kontrol ohlásilo pozastavení možnosti používat chráněné označení jedním výrobcem párků.

Kvalita potravin se na Slovensku dříve dostala do centra pozornosti například v souvislosti s různými potravinovými aférami v zahraničí a také kvůli rozdílnému složení výrobků, které zahraniční výrobci dodávali pod stejným názvem na pulty obchodů v západní Evropě a na Slovensko.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down