Společnost Tereos TDD, která patří mezi lídry českého trhu s cukrem, zpracovala v obou svých cukrovarech přes tři miliony tun cukrové řepy a vyrobila téměř 370 000 tun bílého krystalického cukru. Cukrovarnická kampaň trvala od loňského 12. září do 26. ledna. Všechny hodnoty představují rekord, informoval PR manažer společnosti Jakub Hradiský.
Rekordní výroba byla umožněna rozšířením celkových ploch určených pro pěstování cukrové řepy až na 38 500 hektarů a jejími vynikajícími výnosy díky optimálnímu počasí v průběhu prakticky celé vegetační doby. Předseda představenstva Tereos TTD Oldřich Reinbergr považuje navýšení výroby i přes aktuálně nízké světové ceny cukru za základní podmínku úspěchu v novém prostředí bez kvót.
Hektarový výnos činil v průměru téměř 84 tun řepy při průměrném obsahu cukru 18 procent. Sklizeň cukrové řepy byla ztížena nadprůměrně deštivým počasím.
Společnost vlastní cukrovar v Dobrovicích na Mladoboleslavsku a v Českém Meziříčí na Rychnovsku. Cukrovar Dobrovice zpracoval celkem dva miliony tun řepy, denně tedy zhruba 14 760 tun. Vyrobil 230 000 tun cukru. Uvedená čísla podle Hradiského činí z tohoto závodu největší cukrovar ve střední a východní Evropě.
Cukrovar v Českém Meziříčí zpracoval milion tun řepy, denně 7385 tun. Cukrovar vyrobil 140 000 tun cukru. V cukrovarech bylo také dohromady vyrobeno více než 100 000 tun sušených lisovaných řízků, tedy pelet, které se využívají jako krmivo.
V lihovaru Dobrovice bylo z cukrové řepy vyrobeno více než půl milionu hektolitrů surového lihu, který byl z části využit pro výrobu více než 300 000 hektolitrů bezvodého lihu pro energetické účely a z části jako surovina pro výrobu pitného lihu v dalším lihovaru společnosti v Chrudimi.*