V minulém roce se plochy pěstování zeleniny mírně rozšířily na 10 905 hektarů, předloni tvořily 10 148 hektarů. Proti roku 2010 představuje loňské zvýšení asi dva tisíce hektarů. Přesto pokračují značné dovozy čerstvé zeleniny, které se očekávají i v budoucnu, protože český zákazník požaduje čerstvou zeleninu na pultech celoročně. Uvedl to minulý týden na tradičních Zelinářských dnech na Skalském dvoře předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
Ředitel odboru rostlinných komodit Ministerstva zemědělství Zdeněk Trnka hodnotí poslední vývoj v oblasti zelinářství pozitivně. Celková sklizeň podle něj meziročně stoupla o zhruba 21 procent na 298,6 tisíce tun. V poslední době se začala zvyšovat i výměra ploch tržní zeleniny. V roce 2016 došlo k jejímu nárůstu o 11 procent a v minulém roce o dalších sedm procent. Podle Trnky se podařilo prosadit dobrovolnou podporu vázanou na produkci zeleniny ve výši sto milionů korun, která se rozděluje na zeleninu s vysokou pracností a s velmi vysokou pracností. „V posledních dvou třech letech se zdá, že se vývoj v tomto odvětví odrazil ode dna a s podporou dotačních prostředků se daří obrátit předchozí negativní trend,“ podotkl. Průměrné ceny zeleniny se v roce 2016 snížily, především kapusty, hlávkového zelí, petržele a celeru. V loňském prvním pololetí ceny stagnovaly a oživily se ve druhé polovině roku. Dovoz však stoupl o 6,2 procenta. Podle Zelinářské unie Čech a Moravy míra soběstačnosti v čerstvé zelenině tvoří 35,4 procenta. Ministerstvo uvedlo, že celkově míra pokrytí spotřeby zeleniny v České republice tuzemskou produkcí představuje asi 42 procent. Podle plánu úřadu by se měla do roku 2030 zvýšit na 75 procent.