V mražených filetech aljašské tresky, kterou do českých obchodů dovážela z Číny firma Misiek z Vysoké na Bruntálsku, bylo místo 65 procent masa pouze 25 procent masa. Zbytek tvořila voda a sůl jako stabilizátor. Vzorek Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v Řeznictví H + H v Novém Jičíně. Uvedl to mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Šlo o výrobek s přesným názvem Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35 procent. Datum použitelnosti bylo do 14. září 2019. Prodejce na etiketě deklaroval, že glazura měla tvořit 35 procent výrobku a zbytek mělo být maso. Po okapání glazury měl zůstat filet tvořený stoprocentně masem. Ve skutečnosti v něm však bylo jen 41 procent masa, uvedl Kopřiva. Vzhledem ke složení se dá předpokládat, že zbylých 59 procent tvořila po odkapání voda a sůl jako stabilizátor.
S prodejcem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zvyšování hmotnosti kuřecího a rybího masa vodou praktikovali výrobci ve větším měřítku v dřívějších letech, dnes jsou podobná zjištění inspekce spíše výjimečná.*