Loňská novela vinařského zákona účinná od 1. dubna pomohla snížit množství nevyhovujících vzorků vína. Uvedl to ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica. Zároveň se podle něj nepotvrdily obavy o konci vinoték kvůli zpřísnění dovozu sudového vína, naopak přibyly.
Cílem novely bylo zlepšit kvalitu vína na českém trhu a omezit prodej falšovaného vína. Pro SZPI jsou klíčová dvě ustanovení. Jedno ukládá povinnost oznamovací a uskladňovací pro nebalené víno, loni tak bylo nahlášeno 53 milionů litrů. Musí se deset dnů skladovat a inspekce má možnost se rozhodnout o odebrání vzorku a dovozce pak musí čekat před uvedením na trh, než se dokončí analýzy, řekl Klanica. Druhé klíčové ustanovení novely říká, že při prodeji sudového vína má odpovědnost prodejce, což je buď výrobce, nebo první subjekt, který víno v ČR uvedl na trh.
V předchozích třech letech SZPI analyzovala zhruba 1500 vzorků vína a loni jich nevyhovělo 18 procent, zatímco v předchozích dvou letech to bylo 35, respektive 39 procent.
Podle Klanici se někteří odpůrci zákona obávali toho, že se problém falšování přesune od sudových k baleným vínům, což se nepotvrdilo. Balená vína zůstávají při nákupu výrazně větší jistotou vzhledem k tomu, že díky etiketě lze identifikovat výrobce.
Nepotvrdila se ani další obava odpůrců novely o zániku vinoték. Naopak jich o 550 přibylo na 5700. Prodejci se přizpůsobili podmínkám a raději se zaregistrovali, poznamenal Klanica.
Velkým problémem je dlouhodobě dovoz z Moldávie, odkud do Evropy často míří falšovaná vína. Kontrolní činnost je tam zatím v plenkách a víno je pro tuto zemi klíčovým vývozním artiklem.*